Nieuwbouw en verbouw Glasfabriek Sas van Gent

Nieuwbouw

Foto 1 van 4 - Het eindresultaat
Foto 2 van 4 - De nieuwe voorgevel begint vorm te krijgen
Foto 3 van 4 - Zo ook de nieuwe zijgevel
Foto 4 van 4 - Het plaatsen van de staalconstructie op de bestaande verdiepingsvloer

 

Project: Nieuwbouw en verbouw Glasfabriek Sas van Gent
Opdrachtgever: Sas Glas
Uitvoering: 2009-2010

De glasfabriek werd in 1899 gebouwd op een locatie aan het Kanaal van Gent naar Terneuzen door een Belgische onderneming, de S.A. des Glaceries Neerlandaises. De fabriek werd zo gebouwd, dat de gehele productieafdeling zich op de eerste verdieping bevond, zodat de grondstoffen en eindproducten op de begane grond konden worden gelost en geladen.

De eerste verdieping werd ondersteund door massieve bakstenen tongewelven. In smeltovens werd het glas geproduceerd bij een temperatuur van vijftienhonderd graden.  In 1904 veranderde de naam van de fabriek in NV Nieuwe Nederlandse Maatschappij tot Vervaardigen van Spiegelglas''. In 1921 werd de fabriek uitgebreid met een nieuwe vleugel die in beton werd opgetrokken. In 1962 wordt de naam wederom gewijzigd in ''Glasfabriek Sas van Gent'', sinds enkele jaren ingekort tot  ''Sas Glas''.  Het bedrijf, dat nu onderdeel is van de Franse Saint-Gobaingroep, is gespecialiseerd in gevelglasplaten.

Een deel van de oude fabriekshallen is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw kantoor op de bestaande oorspronkelijke verdiepingsvloer. De rest van de oude fabrieksgebouwen zijn daarna gesloopt.